Mindezigns.com

De 'leercurve' van het leven met Asperger

De 'leercurve' van het leven met Asperger


Het syndroom van Asperger verdwijnt als een officiële diagnose, maar mensen die leven met de symptomen zullen blijven worstelen.

"Ik zou zeggen dat Asperger is een soort als 'autisme light'", zegt Liane Holliday Willey, senior editor van het Autisme Spectrum Quarterly. "Onze verbale vaardigheden hebben de neiging meer ontwikkeld te zijn, en we hebben minder momenten van het gaan naar binnen. We hebben geen presenteren als voor de hand liggend, dus we soort van vliegen onder de radar."

"Maar onze [gebrek aan] mogelijkheid om je gedachten lezen of lees uw motieven is een grote rode vlag," zei ze. "En dat is wat er wordt ons fysiek en emotioneel gekwetst en carrière-wijs."

Holliday Willey, 53, heeft boeken geschreven over het leven met Asperger en dient als een autisme consultant in Grand Rapids, Mich.

"Ik heb zeer slechte dingen gebeuren, omdat ik niet perspectieven kon lezen had," zei ze. "Ik ben behoorlijk slim, en ik ben opgeleid en dat je me zou ontmoeten in het winkelcentrum en denken," Er is een eigenzinnige meisje. ' Je zou nooit enig idee hoeveel van een worsteling dit alles is voor mij. "

Bepaalde situaties kan te veel zijn, zei Holliday Willey.

"Als ik ga zitten om een ​​test te nemen, om te communiceren met een mens, om op mijn eigen zonder steun - al deze hippe strategieën die ik heb gemaakt in de afgelopen 50 jaar kan vrij snel verdwijnen," zei ze. "Dus ik kan soort ga terug naar een meer voor de hand liggende toestand van autisme."

"Nu kan ik even de tijd nemen om te gaan rebooten mijn harde schijf en erachter te komen hoe ze zich moeten gedragen, totdat het bij het punt waar ik ben gewoon emotioneel moe en ik maak mijn exit," zei ze.

Brian King, een relatie coach voor mensen op het autisme spectrum, werd gediagnosticeerd met Asperger in 2007.

"Ik heb veel van de strategieën die het mogelijk maken me te beheren geleerd," zei King, die woont in Illinois. "En als op grond van die strategieën Ik ben in staat om het leven beter te beheren, ben ik met alle middelen buiten de Asperger? No way."

Hij zei dat kinderen met Asperger hebben veel meer dan alleen de traditionele gesprekstherapie.

"Je moet werken met dit kind volledige support systeem - ouders, broers en zussen, opvoeders - om dit kind de beste kans van slagen te geven," zei King. "Mensen op het spectrum zijn uniek in de manier waarop ze worden uitgedaagd en de manier waarop ze moeten worden benaderd en om de vaardigheden die ze nodig hebben om te slagen in het leven. De leercurve kan enorm zijn te leren."

Eric Lipshaw, een 21-jarige student aan de Oakland University in Rochester, Mich., Ontdekte dat hij Asperger had op de leeftijd van 7.

"Het is duidelijk dat het maakte dingen moeilijker met vriendschappen door de jaren heen," zei Lipshaw. "Sociale signalen, en ik was overgevoelig voor geluiden en geuren. Ik herinner me vaak op de lagere en middelbare school ik zou bijna een uur of twee per week door te brengen in het kantoor van de [verpleegkundige]. Ik zou krijgen vreselijke hoofdpijn van de tl-lampen fietsen.

"Ik zat vast, ik was stijf, ik absoluut verachte veranderingen in schema," zei Lipshaw. "Ik was vrij veel gepest mijn hele middelbare school carrière."

"Mijn ouders werkten hun [achterste uiteinden] af - en ik zal hen voor altijd liefde voor het - om ervoor te zorgen dat ik was zo goed aangepast als ik zou kunnen zijn," zei hij.

Vandaag "niemand zou realiseren Ik ben allesbehalve een beetje excentriek, totdat ik hen verstrekt dat ik Asperger," zei Lipshaw, die heeft een campus radioshow en hoopt om te werken als een on-air radio talent na het afstuderen.

Decennia geleden, Karen Rodman trouwde met een man die "Ik wist al die tijd was intelligent, een muzikant, rustig - maar ik begreep niet in hoeverre [hij problemen had]."

Het was pas vele jaren later dat ze zich realiseerde dat zijn zaken ging veel verder dan dat wat zij noemde "overgevoelig." De lokale medische gemeenschap was geen hulp, zei Rodman.

Uiteindelijk, als ze was overweegt echtscheiding, het huwelijk counselor trok haar opzij. "Ze vertelde me dat ze dacht dat mijn man had het syndroom van Asperger en Tourette [syndroom]," zei Rodman.

Rodman had nog nooit gehoord van Asperger. Ze bracht het volgende weekend in de boekhandel alles wat ze kon vinden over autisme en Asperger lezen.

"Lampen boven mijn hoofd hoe meer ik lees," zei ze. "Mijn man had geleefd een leven met twee neurologische-biologische-ontwikkelingsstoornissen - en niemand wist het, behalve zijn familie, achter gesloten deuren." Ze komt neer haar bestaan ​​als een "neurotypische" - een term voor iemand die niet op het autismespectrum - echtgenoot om één woord: eenzaam.

In 1997 Rodman richtte de internationale steungroep Families van volwassenen Beïnvloed door het Syndroom van Asperger.

Holliday Willey's vader had ook Asperger voor het grootste deel van zijn leven, maar alleen ontdekt dat als een oudere man.

"Mijn vader was 75 toen hij werd gediagnosticeerd," zei ze. "Op dat moment zei hij: 'Nu begrijp ik waarom ik werd gepest. Nu begrijp ik waarom ik nooit werd gepromoveerd tot het management.' Hij was een briljante ingenieur. Maar hij wilde niet hebben dat de sociale communicatie, dat non-verbale communicatie, die zintuiglijke problemen gecorrigeerd voor. "

Haar moeder - de neurotypische in de familie - had veel te maken met, zei Holliday Willey.

"Mijn moeder was onder de indruk dat ik niet hou van haar, hield niet van haar, heb haar niet respecteren. Ik heb haar niet omhelzen," zei ze. "Nu ze weet dat het haar niet - het was onze neurale bedrading - ze zullen zeggen: 'Geef me een knuffel als je haat het of niet;. Het is voor mij' Dus ik zal haar omhelzen en gaan, "Eww, dat is genoeg, laten gaan, 'en ze zal tease me over."